Chokladkaka:
- 50 g smör
- ½ dl matolja
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl brunt farinsocker
- 2 ½ dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- Smör och ströbröd till formen
- 50 g mörk choklad av bra kvalité
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
- Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, och stick i grovt brutna chokladbitar.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Hasselnötsfluff:
- 3 dl grädde
- 50g mörk choklad av bra kvalité
- 1 dl hasselnötskräm
- Värm grädden tillsammans med choklad och hasselnötskräm under omröring. Se till att hela tiden röra och ta av grädden när den är varm då den absolut inte får koka upp.
- Ställ i kylen minst 6 timmar
- Vispa med elvisp till det blir tjockt och fluffigt
- Bre över kakan och garnera med färska jordgubbar
- Sila över lite florsocker för utseendet skull.
NJUT!