Header Image

Michaela. Tvåbarnsmamma & fästmö. Kommunikatör & Digital strateg student. Matlagning. Träning. Livet

Michaela 27 år, från Stockholm. Familjekär, träningstokig, spontan & onödigt petig studerande två barns morsa. Funderar fortfarande på hur vi ska få ihop vardagen & i den här bloggen får du följa med mig i just det pusslet som inte alltid är en dans på rosor. Jag brinner för kommunikation/PR & Januari 2018 tar jag examen på Nackademin & kan titulera mig som Digital Strateg.

Saffransbullar med fördeg

Publicerad,

Alltså dessa bullar jag bakade idag är nog de godaste bullarna som finns. Saftigare lussebullar får du leta efter det kan jag lova dig. Det gör så himla mycket att göra en fördeg innan du låter degen jäsa helt. Receptet kommer från bakmästaren Roy fares och om ni är trötta på torra vanliga lussebullar så prova dessa efter det kommer ni aldrig vilja göra andra.

Du behöver: 

Fördeg:

500 g mjölk, (5dl)

50 g jäst

1 g saffran

520 g vetemjöl, (8,5 dl)

Deg:

150 g smör, rumstempererat

170 g strösocker, (2,5 dl)

2 g salt, (2 krm)

320 g vetemjöl, (5,5 dl)

 

Mandelfyllning:

250 g mandelmassa

25 g strösocker, (2 msk)

3 g vaniljsocker, (1 msk)

120 g smör, rumstempererat

Pensling och Garnering:

1 ägg

  hyvlad mandel

  pärlsocker

 

 

 

Du gör såhär:

Saffransdeg: Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.

Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.

Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Mandelfyllning

Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.

Kavla ut degen, ca 45×70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.

Bred ut fyllningen jämt över degen.

Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.

 

 

IMG_0952-0.JPG

IMG_0954-0.JPG

IMG_0953-0.JPG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *