Våra barn växer ju upp i en helt annan digital tid än vad vi gjorde. När jag var liten och internet precis kom så fick vi sitta inne 30 min var per dag och då ringde man upp internet på ett sånt där modem, kommer fortfarande ihåg ljudet. Man visste inte alls mycket om internet då men jag kommer ihåg att jag var inne på massa olika sidor och chattade, med främlingar. Såhär i efterhand så kan det kännas ganska läskigt för då hade man inte ens någon profilbild utan man trodde på vem personen utgav sig för att vara bakom Alias namnet.
Nutid så har ju barnen internet med sig vart dom än går. De flesta barn har redan i tidig ålder en smart telefon och där har dom möjlighet att koppla upp sig på allt från Instagram, Snapchat och vad alla dessa appar heter. Något som jag tycker är otroligt viktigt är att vi tar lite ansvar över barnens telefoner och verkligen berättar och visar dom att såhär kan det gå till om någon okänd person försöker kontakta dig så barnen vet om att det inte är okey och på så sätt berättar för en vuxen. Det cirkulerar väldigt mycket skumma typer på internet men jag tycker inte heller man ska vara rädd för det, då hade jag som ni många säkert tänker drivit en såhär stor blogg. Jag tycker bara vi ska ta ansvar och kontroll över vad VI och vår BARN gör på internt och på så sätt lära dom sunt förnuft när det kommer till att använda internet
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qy1xcEpScio[/youtube]
Om #Nätprat
#Nätprat är en kampanj från Telenor för att främja samtalet mellan vuxna och barn om livet online, i syfte att motverka mobbning och kränkningar bland barn och unga på nätet. #Nätprat går ut på att öka vuxnas kunskap om nätet och ungas digitala vardag och är en del av Telenors övergripande arbete med trygghet på nätet; ’Trygg på nätet’ vars syfte är att fler ska känna sig trygga och obehindrade i sin digitala vardag.
82 procent av alla föräldrar uppger att de har stor eller mycket stor koll på vad barnen gör på nätet. Men en jämförelse med barnens verkliga användande visar en annan bild. Många föräldrar har till exempel låg kunskap om flera av de populäraste sociala nätverken bland unga. Många vet inte ens att deras barn använder dem. Det visar Telenors undersökning med över 1 000 föräldrar.
Bara var tredje förälder känner till exempel till Kik, endast var tionde vet vad Ask.fm är och inte ens fyra av tio känner till Snapchat…..