Laga REKO kyckling i lergryta.
Så sa det pling plong igen och en gigantisk låda stod utanför min dörr. Denna gång var det från Reko som skickade ett litet smak prov på deras helt fantastiska kyckling.
Innehållet ser ni nedan och ni anar inte hur glad jag blev över lergrytan som följde med, jag har aldrig testat att laga mat i en sån så spänningen var ju enorm.
Reko´s kyckling är Ekologisk och kravmärkt och så fort jag började jobba med den känner man verkligen skillnaden på Eko och inte. Så fina råvaror!
Vad är en höst utan kantareller ?
Nedan kommer ni få följa med mig när jag lagar efter medföljande recept och salladen som bestod av dessa fina knippor med Mynta och ärtskott, Så fräscht!
För er som inte provat lergryta, gör det! Här nedan har ni lite info hur man just använder en sådan.
Och här nedan följer receptet som jag fick med.
– Du behöver –
600 g kantareller
1 Reko ekologisk och KRAV-märkt kyckling, ca 1,9 kg
8 dl grädde
4 dl mjölk
30 sockerärtor
1 paket ärtskott
5 myntakvistar
2 schalottenlök, finhackad
6 msk olivolja
1-2 citroner
matolja till stekning
maizena för redning
salt & svartpeppar
8-9 potatisar
– Tillagning –
Putsa kycklingen och bind upp låren, salta och peppra kycklingen runt om. Stek kycklingen hel i en stekpanna med lite matolja. Lägg i lergrytan. Putsa 300g kantareller och låt dom svettas i en het panna med lite finhackad lök. Fördela sedan runt kycklingen. Slå grädden över kycklingen och baka i ugn på 185°C tills kycklingen är 70°C vid lårbenet eller ca 1 1/2 timme. Ta ut lergrytan och häll av kantarellsåsen i en kastrull. Späd med mjölk och red med maizenan. Smaka av med citronjuice, salt och peppar jag hade även i en grönsaks buljongtärning för extra smak.
Skiva resten utav kantarellerna. Blanda med finstrimlade sockerärtor, mynta, finskurna ärtskott, finhackad schalottenlök, citronskal, -juice och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen en stund för att dra åt sig smakerna.
Så saftig kyckling!
Skiva potatisen i tunna skivor och rosta i ugnen på 200° i ca 15 min , rör om potatisen då och då så den inte bränns vid.
Servera kyckling, sås , potatis och den fantastiska salladen tillsammans.