Ni såg ju att jag fick ett fint bud från Kronjäst här om dagen och idag så satte jag igång och bakade direkt när Damian lagt sig för att vila på förmiddagen. Följ med mig i detta enkla recept för att få till en helt äkta surdegsbaguette.
Som jag nämnt tidigare är denna förpackning med surdeg exakt lika ”äkta” som den du odlar hemma själv. Genom den nya smarta förpackningen med en ventil gör det att surdegen hela tiden lever i förpackningen.
– Du behöver –
1 påse (150 g) Kronjäst Surdeg fullkornsvete
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl Vatten, kallt
13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
2,5 tsk Salt eller Havssalt
1,5 msk Oliv- eller rapsolja
Observera. Jag använde dubbelsats på allt för att få ihop fler baguetter.
– Tillagning –
Lös jästen i vattnet, tillsätt sedan övriga ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och skruva varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en tom plåt nederst i ugnen. Gör 2–3 snitt över bröden och pensla med lite vatten. Strö över havslsalt eller valfri topping precis innan plåten sätts in i ugnen. Samt häll i 1 dl vatten i den tomma varma plåten. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 10-15 min. Låt svalna på galler.
Servera med Smör, ost och marmelad och ett stort glas mjölk! Mums
Riktig nöjd hur mina baguetter blev både till utseende och smak!